display ap3000
na prvo stran naši izdelki storitve za elektroniko
 
Hitre povezave
SOLARNI REGULATOR MPPT
ELEKTRONIKA ZA NAVTIKO IN AVTODOME
IMPULZNI AKUMULATORSKI POLNILNIKI
PRETVORNIKI NAPETOSTI
TRANSFORMATRJI ZA STIKALNE PRETVORNIKE
NAČRTOVANJE ELEKTRONIKE
IMPULZNI SISTEM POLNJENJA BATERIJ

 


 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
  MPPT, FOTOVOLTAIČNI REGULATOR  
 

SOLARNI REGULATORJI MPPT ali PWM?

 
       
   

PWM (modulacija širine impulza) - Deluje pri 70% učinkovitosti. PWM regulatorji posnamejo presežno sončno napetost, kar povzroči izgubo skupne moči.

MPPT (sledenje največji možni točki) - deluje z do 97% učinkovitostjo. MPPT je novejša tehnologija, namesto da bi presegla presežno solarno napetost, jo spremeni v zahtevano napetost s povečanjem toka.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Sončni regulator polnjenja je potreben v skoraj vseh solarnih sistemih, ki uporabljajo baterije. Naloga solarnega regulatorja polnjenja je uravnavanje moči, ki poteka od sončnih celic (fotopanela) do baterij. Prekomerno polnjenje baterije (brez uporabe SOLARNEGA REGULATORJA)  bistveno skrajša življenjsko dobo baterije in v najslabšem primeru poškoduje baterijo do te mere, da je neuporabna.

    Najbolj osnovni krmilnik polnjenja preprosto spremlja napetost akumulatorja in ustavi polnjenje, ko se napetost akumulatorja dvigne na določeno raven. Starejši krmilniki polnjenja so uporabili mehanski rele za odpiranje ali zapiranje tokokroga, zaustavitev ali zagon moči, ki gre na baterije.

   Večina najcenejših klasičnih analognih ali PWM regulatorjev deluje po izjemno enostavnem principu, ki v nobenem od režimov ne deluje zadovoljivo. Največkrat pa le delno izpolnjujejo zahteve. Klasični PWM ali analogni solarni sistem je bolj zapleten, vendar ne izkorišča celotne energije katero solarni panel v danem momentu lahko odda. 

  Najnovejša in najboljša vrsta solarnega krmilnika polnjenja (solarnega regulatorja) se imenuje sledenje največji moči ali MPPT. MPPT krmilniki so v bistvu sposobni pretvoriti presežno napetost v amperažo. 
Solarni paneli lahko prinesejo veliko več napetosti, kot je potrebno za polnjenje baterij. V bistvu lahko pretvorimo presežno napetost v ampere, napetost napajanja pa ohranjamo na optimalni ravni, medtem ko se čas, potreben za popolno polnjenje baterij, skrajša. Tako lahko solarni sistem ves čas optimalno deluje.

    Drugo področje, ki ga okrepi krmilnik MPPT polnjenja, je izguba moči. Nižja napetost v žicah, ki potekajo od sončnih celic do krmilnika polnjenja, povzroči večjo izgubo energije v žicah kot višja napetost. Z napajalnim krmilnikom PWM, ki se uporablja z 12v baterijami, mora biti napetost od sončnega kolektorja do krmilnika polnjenja običajno 18v. Uporaba MPPT regulatorja omogoča precej višje napetosti v kablih od panelov do solarnega regulatorja polnjenja. Krmilnik MPPT nato pretvori presežno napetost v dodatne ampere. Z višjo napetostjo kablov od solarnih panelov do solarnega regulatorja polnjenja se znatno zmanjšajo izguba električne energije v kablu.

    Končna funkcija sodobnih solarnih regulatorjev polnjenja preprečuje pretok obratnega toka. Ponoči, ko sončni paneli ne proizvajajo električne energije, lahko električna energija dejansko teče nazaj iz baterij skozi sončne celice, ki praznijo baterije. MPPT solarni regulator lahko zazna, kdaj iz solarnih panelov ne prihaja nobena energija in odklopi vezje, odklopi sončne celice od baterij in ustavi povratni tok.


Prednosti Solarnega regulatorja MPPT:

  • Izkoristek solarnega sistema se z uporabo solarnega regulatorja MPPT poveča do  30%. To pa pomeni nabavo solarnega sistema z manjšo močjo, ali pa vam bo enak fotovoltaičen sistem nudil toliko več.
  • Ti krmilniki ponujajo tudi možnost, da delujejo z višjo vhodno napetostjo, kot jo ima baterija.
  • MPPT solarni regulator polnjenja je nepogrešljiv zlasti v tistih solarnih sistemih, ko želimo iz sončnih celice "izstisniti" čim več elektrike iz sonca. Kje pa nimamo takšne zahteve?
  • Z nakupom solarnega regulatorja MPPT boste prihranili!
 
   
 
   

 
       
 

Pametni solarni regulator MPPT 100 10..30V/ 12V 12A

 
   

 

 
    pametni solarni regulator polnjenja MPPT 100 12V  
   

 

 
   

Naš pametni solarni regulator (Smart solar charger controler) MPPT 100 je namenjen napajanju 12V sistemov z svinčevo baterijo, kapacitete najmanj 12V/25Ah in fotopanelom, pri katerem napetost odprtih sponk ne preseže 30V. Namenjen je manjšim sistemom za počitniške hiše, avtodom, plovilo, solarni pašniki, razsvetljava vrtov in poti, za napajanje prometnih znakov in podobno. Več na...

 
       
   
   
   

 
         

 
na vrh
 
2006-2021 - Eyra elektronika d.o.o. - vse pravice pridržane - zadnja sprememba 14.06.2021